Dárek republice

Dejme dárek nejen republice k výročí jejího vzniku, ale i sami sobě.

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

Potravinová sbírka Kaufland

Výsledek prvního ročníku potravinové sbírky řetězce Kaufland, konané v sobotu 8. 9. 2018, od 8 - 18h.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku na pomoc rodinám tří padlých vojáků

Čest jejich památce

Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou finanční sbírku ve prospěch rodin vojáků rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka, kteří zahynuli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Přispět lze na účet nebo formou DMS, a to do 31. srpna 2018.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Letnice 2018

Poděkování zúčastněným dobrovolníkům.

Dvorkování 2018

První výroční setkání dobrovolníků DC Bonum.

Setkání s Leo Maasburgem – Misijní poslání každého z nás: Život po boku Matky Terezy

Rádi bychom pozvali všechny zaměstnance charit i zájemce z řad veřejnosti v pátek 8. června 2018 od 17 hod na setkání s P. Leo Maasburgem, blízkým spolupracovníkem Matky Terezy a emeritním národním ředitelem Missio Rakousko, které se uskuteční v čítárně Karla Skalického (v budově bývalého kláštera na Piaristickém náměstí, České Budějovice). Rakouský kněz Leo Maasburg s jemným humorem vypráví, jak se stal „skutečným misionářem" po boku Matky Terezy.

První ročník Dvorkování

První ročník setkání dobrovolníků a jejich příznivců.

Vzdělání a eliminace sociálního vyloučení

Jak vyjít z kruhu sociálního vyloučení?

Projekt pro studenty středních škol

Dovolujeme si Vás seznámit s nově vzniklým projektem pro střední školy:

KAŽDÝ PŘÍBĚH JE JEDINEČNÝ,

který startuje v příštím školním roce, od začátku října.

Rekordní počet studentek a studentů ze SZŠ Písek

Studentkám a studentům Střední zdravotnické školy v Písku nejsou aktivity dobrovolnického centra Bonum lhostejné.

Lidé mohou 15. dubna v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie

Syrské děvče. Ilustrační foto: Caritas Internationalis

Věřící z Čech, Moravy a Slezska mohou o 3. velikonoční neděli (15. 4.) přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Peníze z této celonárodní kostelní sbírky využije Charita Česká republika na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem v Sýrii, zmítané ozbrojeným konfliktem, aby nemuseli ze své země zcela odejít.

Ukliďme Česko - ukliďme písecké parky

Zhodnocení nově vznikající akce Ukliďme Česko - ukliďme písecké parky

Studenti SPŠ pomáhají

Studenti významně pomohli ve stacionáři Duha.

Sláva těm, kdo staví mosty mezi lidmi

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dnes je Světový den sociální práce, který nám dává příležitost vyzdvihnout sociální práci jako plnohodnotnou profesi a upozornit na její celospolečenský význam. Apelujeme na to, aby byla práce všech zaměstnanců v sociálních službách řádně doceněna. Svátek vyhlašuje Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW) od roku 1983 a každoročně připadá na třetí úterý v měsíci březnu. Letošním tématem je stejně jako vloni "podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí".

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.

Poděkování obci Branice u Milevska

Veřejné poděkování za dobrý skutek tentokrát patří obci Branice u Milevska, konkrétně panu místostarostovi Miroslavu Čápovi, za zapůjčení várnice, bez které by výdej teplé polévky nebyl realizovatelný. Za všechny zůčastněné dobrovolníky a hlavně za všechny spokojené strávníky zasílám do Branic obrovský dík!

Charita pro lidi na ulici: nikdo nesmí umrznout!

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Současný příliv mrazivého počasí vážně ohrožuje zdraví a životy lidi bez domova. Proto tito častěji než v jiných obdobích hledají útočiště v denních centrech a v azylových domech. Charita s tím počítá a zavedla opatření, aby nikdo nemusel přes noc zůstat na ulici. Stávající kapacity k přenocování Charita navýšila o „teplé židle“ a prodlužuje také provozní hodiny denních center. A lidi bez domova také vyhledává v terénu a nabízí odbornou pomoc v poradnách.